Poesi,dikt,naturlyrik,tidlös litteratur,musik,film,TV,filosofi,översättningar

***** Kolla gärna länkarna till e-böcker; vid poeter.se finns det mesta sparat av översättningar o lyrik *****

* * * SLÄKTEKTIVEN * * *
(The Ancestor Detector)
Hjälper gärna till att leta familj/ort/namn då jag har tillgång till arkivdigitals kyrkböcker och andra källor vars skrift jag är van att tyda och finner det snabbt (men för längre undersökningar och/eller översättningar tar jag en symbolisk minimumsumma på 500-1500) kontakta mig gärna på "Släktektivbyrån" via mail lordparzifal@gmail.com
se även poeter.se/LordParzifal för översättningar och naturlyrik mm


The Rainforest Site

Gästrike Katthem

~*~ LordParzifal Est.1998 | 10 Years Online Anniversary ~*~

LordParzifal's Wicked Gestures and Avatars @ Excite.com Est.1998
LordParzifal's Woodland Journal Est.2008söndag 23 november 2008

John Blund sjunger Enter Sandman (Once in a lifetime bizarre experience)Min absoluta barnfavorit, tycker fortfarande titellåten borde få Nobelpris i barnkultur TV.
(Jag hade t o m den här guldplastdockan som syns på bild härovanför från 1971)

~*~

Titta, kom och titta
kom sätt er här omkring
Det dröjer säkert ännu en stund
innan sömnen kommer med John Blund
han vill visa oss någontingJohn Blund: "Metallica!"

sleep with one eye open
gripping your pillow tight

exit light
enter night
take my hand off to never never land


~*~

Sedan, genast sedan
när sagan tagit slut
Då lovar vi att sova så sött
efter dagen är man ganska trött
men först tar John Blund med oss utJohn Blund: "På Metallica-konsert!"

sleep with one eye open
gripping your pillow tight

exit light
enter night
take my hand
off to never never land


~*~

Läggdags, det är läggdags
för klockan slagit sju
Vi träffas säkert åter en dag
då vi roar oss igen ett slag
Sov så gott godnatt med er nuJohn Blund: *blinkar*

now I lay me down to sleep
pray the lord my soul to keep
if I die before I wake
pray the lord my soul to take

hush little baby, don't say a word
and never mind that noise you heard
it's just the beast under your bed,
in your closet, in your head

exit light
enter night
grain of sand

exit light
enter night
take my hand
we're off to never never land


~*~


"John Blund är här och du behöver inte längre sova med ena ögat öppet
och greppa din kudde hårt"

"ljuset blåses ut
natten inträder
sömnens sand

ljuset blåses ut
natten inträder
ta min hand
vi åker helikopter till never neverland"
Källor: John Blund (DDR) 1959
Metallica 'Enter Sandman' (USA) 1991
och i viss mån The Sandman fantasy comics 1989
LPWJ kollage version 23/11/08

Fotnot: Metallicas 'Black Album' från '91 och 'Enter Sandman' var ett himla sömnpiller med 'Sad But True' som närapå enda bra låt,
som skulle beskrivit skivan bäst som titellåt;
föredrar då barndomens John Blund.

~*~

Insomniacs-som-skriver-om-sömn-listan:
Thor Linnander
Natalie
Sofia Helling
Steve Reflekterar
Liten Tös med Mycket Klös
Den Bildade Medelklassen
Sarahjärtachrister
Anna med mera...
Johannaheltenkelt
Bloggproffs

Sandman V.I.P.s:
Bernur
Sara II
Stewe II
Fråga Bibliotekets Svarsbank
Sing It Kitty
eell.blogg.se
Musikhörnan
Kimza

Ultra Extra Superduper John Blund V.I.P.s:
Alinne
Ellinors tankar till vardags och fest!
Djurbiologen II
Emma
Ills'n'Thrills
Blondiies Blogg
Heidisblogg
Sjungandes
Stockholms Finaste Fredrika

Bloggar om John Blund, Lennart Swahn, Enter Sandman, Sandman, Metallica, musik, TV, lyrics, sömn, humor

Intressant som ett träd gjort av papier-mache och en glasspaketskant

Be well,
LordParzifal

10 kommentarer:

Jörgen P Olsson sa...

Hej Käre Lord!

Det är fint att du skriver om John Blund! Namnet John dyker upp ibland i musikvärlden, ta tex drum ´n´bass-artisten Codename John. Innan jag lade till namnet Perjakob efter min morfar var mina initialer NJHO, dvs ett anagram för John. Perjakob är för övrigt också ett anagram, för "Bra pojke".

Hur var det nu du skrev? Det var något om att ett samhälle där män och kvinnor liknar varandra för mycket är dömt att gå under. Var har du fått det ifrån? Det är intressant med tanke på mina studier.

Ha det jättebra!

Metropolisen

LordParzifal sa...

Ja min far blev kallad Johan eller John pga av vårat efternamn, ja det andra handlade om Rom som du kommenterade, där för att vara icke PK de sista kejsarna var fjollor sociopater tillika, mördare dessutom.

Men det jag menade var, förutom de historiska fakta som finns om olika kejsare, den jag pratade om då var den från TV-serien från 70-talet Claudius som var en riktig knäppgök, det var att jag inte gillar neutrala könlösa samhällen, velourtiden på 70-talet får skinnet att krypa, medans hippietiden får människor att le, minns att jag är hippie och liberal feminist, liksom Lundell. Där kvinnor är självklara jämställda individer, utan politikers kvotering. Det är nog mest byråkrater som förstör i samhället, människor vet hur man lever utan dessa pappersvändare.

Glad att du hittar till nätet ibland.

Be well,
LPWJ

LordParzifal sa...

Jag trodde du skulle gapa över att John Blund sjöng Metallica, skämt
åsido, så är det här numer en kultursida där det finns mycket roliga sidor med texter till sånger,
men länkar nu kultur enbart och enda politik eller PK nyheter som jag
kritiserar blir via texter a la Cornelis eller ett ironiskt kåseri länkat till AB eller andra tidningar som skriver skvallerpress etc. Helt i svensk trubaduranda så folk börjar tänka själv ist.f. att matas med samma nyheter dag ut och dag in.

Själv ser jag att det är allt från 70-talet som går igen nu med farbröder i pyjamas i TV som uppfostrar ungarna med tjeckisk tecknadfilm som får en att må illa när man slår på SVT, John Blund var ett fint undantag, jag föredrar Disney och fick vänta länge på att få se det på TV som barn.
Varför skulle man vilja att män och kvinnor blev likadana förresten? jag fattar inte varför du frågar om det igen, det får mig att tänka på storebrorsstyrda framtidsdystopier där människor går likadant klädd i uniformer och äter piller och bara arbetar som i G.Lucas första film THX1148.
Tills de rymmer, en man och kvinna och öppnar luckan upp i rymdstationen och kliver ut in i naturen som inte alls är förstörd som de styrande sagt och bildar en ny värld som Adam och Eva, det kan man kalla en riktig hippiefilm!

Att man behandlar kvinnor och män likadant är ju så självklart så sånt pratar jag inte ens om för det är så självklart, det är just så politik i media och TV gör en så förbannad ibland genom att tjata självklarheter och slösa ens tid i TV rutan när man vill se något nytt som har hänt i världen.

Eftersom det här står under en barn TV-serie från DDR så kan man ju
säga att ministrarna som satt på den tiden hade monopolet kvar inom media i Sverige till 1992(!) det är bara NordKorea som väntat längre vilket är fantastiskt idiotiskt, den nuvarande regeringens ministrar gör iallafall saker framåt och står inte och stampar, vi har en svart kvinnlig minister t.ex. som är emot kvoteringar både för invandrare och kvinnor vilket är bra. I USA finns organisationer som stämmer företag som kvoterar, och det är svarta kvinnorföreningar, något som inte hörs mycket om här i PK Sverige där vi röstat fram en sak för 15 år sen och tror det fortfarande är aktuellt.
Människor har stolthet och själv skulle jag aldrig bocka eller lyda en statlig regim.
Jimi hendrix som jag nyligen skrivit en hyllning vid trummisens bortgång t.ex. gjorde det han gjorde som svart sent 60-tal, helt otroligt, när rasism finns t o m nu.
Om stat eller företag däremot trakasserar svarta eller kvinnor eller män så finns media att ta till liksom lagen men det är svårt för individer, det blir mer om det blir en mediasak av det, men det pratas för mycket om småsaker i TV nyheter nuförtiden, de har inget globalt perspektiv i ankdammen.
Min filosofi har alltid varit The Golden Boughs sympatetiska magi som även återfinns i katolska skrifter om att vara en sak så att man är det, t.ex. att leva så att man är stolt över sig själv och inte smutsar ner sina händer på de idiotier många andra gör i samhället. Och söka sig till likasinnade vilket är enkelt nu med internet. men det går inte att övertyga andra, folk föds med de hjärnor de har, det är bara de sökande som vill lära sig och tänka som förstår saker. Själv tror jag ibland att vissa delar av befolkningen kommer från en art av slöa grodor medans vi tänkande en gång var aliens, farfarfarfarfarfarfarsfar ungefär, Kal-El, måste ha baserats på nåt uns av sanning...hur tror du förresten jag hittade din sida en gång i våras "The Martian jews".Jag var ute och "släktforskade" =)
ja det blev ett långt svar efter jag hade min catnap i soffan (måste vart den gode John Blund igen) men det var ju länge sedan "vi sågs".
Men om du verkligen vill söka fakta om olika kulturer och styren som fallit eller funkat finns wiki, jag är mer hemma på Romarriket och Egyptien,
eller flashback forum där det händer mer än på statliga
propagandasidor.

genus flashback

Några utdrag:

snömannen
2007-11-14, 05:00
Könsroller lärs in redan i barndomen. Ja, men är det nåt fel det då?

Den som tycker det är fel får gärna förklara varför det är fel.

Som jag ser det handlar det om att ge barnen en viss social identitet och kompetens. Och varför skulle det vara fel?

Titus pollo
2007-11-18, 10:23
Det har gjorts expriment med att uppfostra en pojke till flicka men det gick inte så bra, vilket alltid är tacksamt att ta upp i diskussioner om arv kontra miljö.
http://sv.wikipedia.org/wiki/David_Reimer

Människan söker alltid de enklaste förklaringarna, men nog finns det fog för att det inte är så enkelt som att allt bara handlar om miljö, eller ens hormoner.

kalleanka2
2007-11-18, 11:15
Neuroforskare har kommit fram till att barn har en förpupertet vid 4-5 års ålder. Det har beskrivits att en flickas hjärna i denna ålder "marrineras" i kvinnligt könshormon. Detta ska påverka hennes intresse bland annat. Är det bara jag som kommit fram till att flickor är mycket mer kommunikativa än killar? Tjejerna tyckte att killarna var så barnliga och inte fattade någonting.

För övrigt så är det inte bara tjejer som har denna förpubertet vid 4 års ålder utan också killar.

Sen är det klart så att kultur påverkar könsrollerna mycket. Det som är manligt i en kultur är "fjolligt" i en annan. Men det handlar nog mer om att indentifikation och kommunikation. Men dessa roller förändras ju även under livet, t ex föräldrarroll, chefsroll, kompisroll mm. Så det skulle vara förvånande om vi inte hade haft olika könsroller.

Be well,
LPWJ

Anonym sa...

Min son hade en liten blå speldosa hängande vid sängen. Genom att dra ut ett snöre så spelade den just denna visa... om och om igen :)

Vilka minnen du väcker till liv...

LordParzifal sa...

Om så bara någon får ut något av det man skriver är det värt det så nu kan jag bocka av den här också.

Jag satte ihop den sidan halvt i sömnen igår under stormen,
all svensk text utom det allra sista (roliga) som jag översatt från metallicas egna rockversion av texten 'enter sandman', är den riktiga visans text från TV programmet med länk dit (wiki) och originalet Ole Lyökk.....löyyy jah det finn att läsa där.

jag är det undermedvetnas magiker och trollkarl, se vad man kan trolla fram ur minnet.
(Hjälpte ju dock att Lennart Swahn var på TVn igår som man växt upp med, kunde ta bättre hand om våra kulturklenoder och sända en hel repriskanal från svt arkiven från när de hade ett å annat bra program, svante thuresson kvällar t.ex. Då var man ju under 10 år gammal så man såg ju inte allt med samma behållning som senare)

Be well,
LPWJ

sickan sa...

Men vilken nostalgi kick!!

Jag gillade John Blund och hade oxå den där guld dockan.
Plus en "vanlig" med kläder!

Synd man inte har dom kvar!

ha det gott!

Anonym sa...

John Blund var också min favorit som barn!

Jag har skrivit en dikt om honom.:)
Vad roligt att se han igen! Han är så söt.

Ha det bra!
Marlene

www.jordochdjur.se sa...

Såg en (norsk?) dokumentär om John Blund på tv för några år sedan - som handlade om hur JB fick finna sig i att gestalta Östtysklands olika politiska mål och idéer. Rätt intressant!
Själv var jag politiskt omedveten på 70-talet och tyckte mest att JB var en fin liten docka med vacker signaturmelodi.

/Monica

stella sweden sa...

Jag tänker att den DÄR kommentaren om knsroller kan du nog göra som ett inlägg för nu har jag inte vart fräckare o gått föööre!
Kvinna är just kvinna o man är man o det är jag jääävligt tacksam för..

Vad detta nu hadde me Jonnen o göra..kanske för att han var som litt könlös? En liten gullig figur med pipig röst...men visst minns jag melodin..den var vacker! Johooda!

O angående din kommentar på mitt senaste...menar du verkligen att de jag skrivit...suttit på natta o författat redan rappats?

LordParzifal sa...

Nej va kul det är inte ofta jag "får ta" 4 samtidigt, oops, sa jag verkligen så:

Si: Jo det var ju så med kommunist TV-sverige att alla såg det som var på kvällen, tills TV2 kom då "fick man välja", men hade man tur så var det nåt bra som Hyland eller Tipsextra eller John Blund. Så vår generation har samma minnen av TV, den nuvarande är som att alla ser olika om det inte är nåt stort på kanal 5 eller TV4, för SVT har väl slutat göra nöje, som den största delen av SVT hette under Sam Nilsson i STHLM, SVT NÖJE med Sven Melander som boss, det var tider det TIPS: Nöjesmassakern på DVD!

MO: ja vi är av den generationen, ursäkta mig för JPO att svaret blev långrandigt han är mer uppdaterad på nya fakta jag mer inne i en Hendrix period just nu med badande människor på Woodstock (skrev 2000 ord+ om Experience i Sverige när Mitch gick bort). Men tror vi menar samma saker på olika sätt.

JOD: Det där skulle jag kunna skriva en uppsats om men för trött just nu, i åratal gick man omkring och klagade över svensk TV propaganda och ett tag vart det bättre då vi kallades lilla USA av vänster extremisterna i landet under Ingvar 'foten' Carlsson (om nu loffe hette loffe carlsson varför kallade man inte Ingvar för loafer Carlsson bahaha får roa sig själv bäst man kan så här på morronen) som hade ett bra utbyte av tjänster med USA.
Kan slå på Kulturnyheterna var kväll nu med och se smygpropaganda, när man vet vad som hänt i kulturvärlden och det enda de väljer ut är deras personliga europeiska smak, inte mycket amerikanskt OM de inte klagar på nåt eller säger bra konstnär/regissör för att vara amerikansk (menande underförstått att han inte är kommersiell men majoriteten av skådisar har god smak i att välja roller eller vad säger du My Taglines, det är lika vinklat som när de klagar över att Israel letar robotar på Gaza då de glömt att säga att 10 avfyrats MOT Israel samma morgon, det får man leta på själv på CNN, välkommen till ankdammen för att göra sig lite lustig över er trädgårdsbloggare........som är roligare att läsa än alla modebloggar, där har vi en nytext på nån låt eller en egen men då lär jag ju lägga upp melodin och den finnessen hade jag på gamla sidan på egen .com men inte här än hehe)

St: Nädå men han kunde ha rappat det, hade varit bättre än (f)el giganten låten åtminstone, nu när vi pratat norska original (el giganten) så hette han Ole Lukköje som var en Frida singel innan Stickan Andersson satte henne på en stol i ABBA klassrummet breve Agnetha och slog med linjal som lärarhelvetet i Hets och sa NU SKA HÄR GÖRAS POP. OM OCH OM IGEN, annars blire WATERLOO för pop Sverige.
Och de blev det, fast ett positivt sådant, lite väl mycket tjata om en grupp då bara, USA har ju en mängd medans vi har få 70-talsgrupper, så de som finns hörs ofta. Ungefär som sportstjärnor.
Prata kan di som värsta sportkommentatooorer men hoppar di nåe då, naaee då, han där å han där slog an stort, vänt du Klabbarparn så ska di få se på hoppa, hääär ska ställas upp för Svea Rikes heder, väl å ära du Jomen! som ÅsaNisse sa...
Rekommenderar Cornelis DVDn med Kyrkoherden där han är klockringare och bara musiken är värt det, dessutom finns fagra damer och rolig handling som värsta Lasse Åberg fast innan den eran, Sverige i ens barndom!

Jag hyllade Gubben med rolig visa igen läs den gärna på hans inlägg 'Ja se pengar...'

Over n Out
LA80PV eller vad det var Fleksnes sa.

Be well,
LordParzifal

;