Poesi,dikt,naturlyrik,tidlös litteratur,musik,film,TV,filosofi,översättningar

***** Kolla gärna länkarna till e-böcker; vid poeter.se finns det mesta sparat av översättningar o lyrik *****

* * * SLÄKTEKTIVEN * * *
(The Ancestor Detector)
Hjälper gärna till att leta familj/ort/namn då jag har tillgång till arkivdigitals kyrkböcker och andra källor vars skrift jag är van att tyda och finner det snabbt (men för längre undersökningar och/eller översättningar tar jag en symbolisk minimumsumma på 500-1500) kontakta mig gärna på "Släktektivbyrån" via mail lordparzifal@gmail.com
se även poeter.se/LordParzifal för översättningar och naturlyrik mm


The Rainforest Site

Gästrike Katthem

~*~ LordParzifal Est.1998 | 10 Years Online Anniversary ~*~

LordParzifal's Wicked Gestures and Avatars @ Excite.com Est.1998
LordParzifal's Woodland Journal Est.2008lördag 8 november 2008

Philosophy v3,14159265: Om inte alla tittade vad alla andra gjorde hade vi nått längre3,14159265

Are You Ethically Challenged?

Statistik tar alltid reda på vad vi tycker.
Men då får man ju definiera vad "vi" är, demokrati har ju bevisligen visat sig ej fungera då t o m vissa diktaturer i fredstid i arabvärlden mår bättre.
Världen består av många minoriteter som tillsammans i olika situationer blir till en tillfällig majoritet.
Personligen är jag liberalare än vänsterfolk men inte helt lika konservativ som Kd.
I vissa frågor kanske mer än bägge extremer.
I andra inte.

Ja ur ett hippietraditions-katolskt-buddhistiskt-indiantraditionskt svenskt julfirande bondepraktikasätt sett:

Att vittna eller inte vittna?

Hela den här debatten har som vanligt blivit snedvriden i massmedia
och "maffia, gäng eller vittna mot" har blivit likhetstecken Hell's
Angels, för vidare studium av dessa hjältar se mina tidigare två
inlägg om 81.
Medans en snutgolare som jobbat undercover på STHLM polisen i 8 år hängs ut "som tack". Polisen i Sverige är utskrattade grisar! (ja kom in på sidan igen och läs bara creeper analfabeter).
Utan Hell's Angels plan hade Tyskland styrt världen och frågan hade inte varit om AMERIKAS nästa president nu.
Som sagt, beror det på "vem mot", den som jag inte är skyldig något eller har brutit mot naturens lagar eller skadat någon i allmänhet behöver man liksom Toran säger (judarnas lagbok för de oinsatta): De som skadar dig skall du undvika, tills de bättrar sig och söker dig, men DU behöver inte vara den aktiva parten i att så sker. Alltså, man kan aldrig tvinga någon att bli smart, man kan påvisa vad som sker om någon gör någonting om de inte fattar det själv eller lär av tiden så visar det ju att de hellre "offrar" saker som är bra för att fortsätta med sitt beteende (alkoholmissbruk som ett exempel av många) som senare leder till händelser som kanske behöver vittnas mot eller inte. Valfritt.

Att anmäla eller inte anmäla?

Se ovan, jag tänker inte lägga ut texten lika högdraget igen.
=)

Dödshjälp eller inte?

Min far fick det i slutskedet (morfin) vilket är den lagliga
"ta bort smärtan även om det kan vara halvfarligt" utfört av
sjuksyster, så det blir legitimt, Sverige är fullt av halvhyckleri,
minns någon den första upptäckten av doktorn som hjälpte folk på samma
sätt, det blev ett himla väsen, nu gör mindre vetande-om-medicinska
effekter och halvlärda sjuksystrar samma sak, han var i alla fall
snudd på professor och visste vad han gjorde. Dr Kerouac hette han väl eller nåt sådant. Nej det var ju Uffe Lundells idol Jack Kerouac, Jack Kevorkian var det.

Pro choice eller inte?

Tänker bara copy-pasta svaret från kommentarsfältet hos rumptroll, intrig...ahem utmaningsmakaren av detta morbida Quiz.

"Ett svar till “Moraldilemman II - mina svar”
på november 8, 2008 vid 6:05 pm
1 LPWJ

Jag kommer att skriva kort om vissa saker och längre om andra och kalla den Philosphy v.3,14159265
så är den sviten av sidor färdiga.

Hittills så kan jag väl kort säga att vi inte skiljer oss på fler punkter än pro choice där jag ser ett foster som lika värdefullt som en 90 åring. Killen ska självklart vara med alltid i beslut om avkomma, men det är faktiskt barnet som skall prioriteras om det inte förekommer medicinska svårigheter. Adoption är t o m bättre än dödsstraff på foster. (Och där kom väl överraskningen om mig och not so PC Parzifal) På nybyggartiden dog föräldrar i barnafödande för att barnen skulle få leva vidare…har väl alla sett i någon västernfilm någon gång, men nu finns bra mycket bättre medicinska hjälpmedel, så det finns egentligen ingen ursäkt, mer än egoism.
Men som i konsekvenstänkandet på en annan punkt så beror allt på vad man relaterar till därav relativitets teorin…

och att grundsynen för mig är hur saker setts på historiskt eller rituellt om det gäller religion eller medmänskligt, vilka som sitter vid politisk makt under olika perioder skiter jag totalt i (som vanligt) .
I ett land som Sverige som tillverkar fler lagar än det går att upprätthålla enbart för att få in bötessummor och moms för att hålla staten flytande sitter hälften av alla i de överbefolkade fängelserna där utan anledning medans många riktiga skurkar som polisen är för slö att ta fatt tjänar grova pengar på andras bekostnad fria ute i det moderna Sverige. (bl.a. har Leif GW sagt detta i decennier)

Be well,
LordParzifal"

Konsekvensneutral eller inte?

Återigen vad rikets säkerhet anbelangar så går den globala välfärden före, om Sverige i så mycket ligger efter så är det en säkerhetsrisk,
och också varför jag tycker Göran Persson kom undan billigt, hela hans tid var ett hot mot Sveriges säkerhet pga ren dumhet.
Jag såg mig mer eller mindre som amerikansk under den tiden eftersom jag höll med om varje attack på Persson som USA utförde (minns handelsbojkotten mellan europa och USA) pga av våra omåttligt höga momser.
Så i sådana fall ska man väl kunna heja på USA i hockey t.ex. om Svenska laget har kass tränare som leder till fel spelare i truppen.
Likadant med regeringsfrågor. Man behöver inte lyfta ett finger under ett svin som Persson som slaktade kulturen istället för att själv avsättas (bli julgris efter första årens misstag av 8(!) prickar i EU domstolen).

Donera organ eller inte?

Christian Science som jag skrivit om tidigare ger inte eller tar inte ens emot blod, utan står ut med sin sjukdom, det kanske är lite väl excentriskt på 2000-talet,
likadant som att bära slöja är det bland arabvärldens excentriska medborgare i modern tid.
Men om det är akut tror jag många gör det och klagar på detaljerna efteråt, om man inte kan leva med något på sitt samvete ska man naturligtvis inte tvingas.
Så det är lika stor fråga att acceptera som att donera.
Själv så ser jag att tillverkade organ har nått nutid äntligen och det första "plasthjärtat" opererats fungerande, sådant man väntat på att se sedan uppväxtens scifi serieläsande (som fortfarande håller i sig starkare än någonsin, endast med avbrott till förmån för större skivsamlande i sena tonåren).

För eller emot dödsstraff?

Självklart ska ingen dödas av en stat eller myndighet, om någon pissar på någons bil kan den ju bli skjuten och den som sköt ångra sig efteråt, det tillhör livet men att sätta den som sköt i en situation där den inte får leva längre för att någon demokratisk styrelse och ordning röstat så, tillhör inte mänskligheten utan historien.
På Guyana t.ex.(ön där extremisten och sektledaren Jim Jones befann sig) är människor myndiga vid 12, tillika är det ett matriarkat, (det mest kända ligger på Nya Guinea) så hela hysterin med "pedofiler ska lemlästas" är ett i-landsproblem utan like, finns olika sorters fall förstås men kan jämställas med bilen i tidigare exempel eller att någon mobbat dig när du gick i skolan, "grov mobbing" med fängelse kan tänkas men aldrig leka Gud med någon annans liv,
t o m Jesus (sägs det i den svarta boken med ihopsamlade legender från
världen och tiden innan dåtidens generationer) accepterade alla, lär av denna hippie som var före sin tid inom allt.

“Skvallra” eller inte?

Att komma på en lag som skulle tvinga folk att skvallra på medarbetare
i skola och på arbetsplatser (för de få som har fast anställning i Sverige och inte frilansar som oss i majoritet ha! fick ni nåt att tänka på era 27% som all TV-reklam verkar handla om, töntsvenssons kallade vi sån reklam som tonåringar, ett land består av många minoriteter)
kan bara ha kommits på av "Stasi-Bodström" som Isabella Lund
(den kända prostitutbloggaren som fick pris för bästa blogg 2007; kvalitativt inte trafikkvantitet som blondibella) kallade honom i sina bråk med förra regeringen. Riktigt rolig läsning,
mest för de som verkligen trodde dom var smart, som jag aldrig trott. Jag ser igenom människor direkt som falska opportunister. Har funnits mycket få smarta vänliga sossemänniskor: Palme, Sten Andersson, K-O Feldt och Pagrotsky är några få. Nuder var deras hopp men det begrep de icke, dessa betongtröghäckar, så fuck em!
Heja Reinfeldt, har väntat på någon som ställer Sverige till rätta i 10 år, men grejen är att det skall inte behövas städas efter "det andra blocket" jämt. Partipolitik är stenålder.
Tillbaka till frågan, fråga vilken som helst inom Sopranos om man skvallrar; om man inte gillar vad någon gör så ser man till att inte beblanda sig med sådana personer, men att attackera någon är att dra på sig hämnd i samma skala som det begångna brottet.
Karma lagen gäller även här.
Eller häxsilverregeln, gör mot andra vad de gör mot dig, "vad du vill de ska göra mot dig" är lika utopiskt fel som Kennedys enda misstag, talet i Tyskland (I am a Berliner too?) om "fråga inte vad landet kan göra för dig utan vad du kan göra för landet".
Jaha, än om man som Stenbeck är expert på TV så ville ju inte SVT (i sin tröga stolthet) hjälpas av honom så då gav han TV4 Bingolotto istället och hjälpte de som ville hjälpas. Precis som Gud hjälpte han de som hjälper sig själva. Men SVT sitter där på konkursens toakant...och det för att de likt sossarna är kvar i det nedlagda monopolet och inte kan samarbeta med någon eller låta någon annan komma på idéen först.
Mitt Sverige är bättre än så och skvaller på andra tillhör det sämre Sverige.
TELE2 lever vidare och är nåt man kan va stolt över som svensk, såg den nya sheep/cheap reklamen ikväll, den värmde.
SVT skulle kunna starta upp sin SVT Extra kanal som blinkar tom med gamla repriser från den tid då kanalen var bra, de sände repriser på Tv-serier där för 5 år sedan men sedan släcktes den och blev till nyheter på SVT24.

Ljuga eller inte?

Se ovan.

Bidrags- och skattefuska eller inte?

Höga skatter som under sossarna "som ska leda till statlig välfärd" är och har alltid varit en myt. Alla svartjobbar uppe i Norrland under sådana förhållanden. 5 löner med 20% skatt är bättre än en på 40%. Enkel matematik som ingen som är för skatt förstår.
Att rösta blått som i STHLM är en nödvändighet eftersom det har djupa traditioner av patent och börs mm som behöver affärsmän och inte en Persson som "inte gillar börsen". Då går det som det går.
Att göra saker "sen" räcker inte, de måste göras när de ligger i tiden, därav bredbandsmissen som skulle vart utvecklad klart till millenieskiftet, men där fick Sverige skämmas igen och sen drog bolag som Glocalnet och Bredbandsbolaget igång men de kunde gjort det långt innan om inte staten lovat en massa de inte höll, precis som de gjorde vad gäller tandvård, digitalbox och telemaster. De har passiviserat Sverige i 10 år med "vi ska göra det snart" snack. Se när Reinfeldt kom till makten vad fort det gick att utföra saker. Om man bara vill.

Labbråttor eller inte?

Jag var passiv stödmedlem i DBF (ALF i England) och även Föreningen mot Plågsamma Djurförsök som senare blev Djurens Rätt som har en utmärkt blogg i bloggosfären.
Jag minns att jag delade ut flygblad i brevlådor redan 1991(!) om plasma och försök på celler som odlades fram, djurförsök är ett sätt för forskare att få sina experiment att verka större än de är, ta bort alla apor från dessa pseudoforskare som ändå hälften avlivas oanvända, och de ser att de likt Kejsarens Nya Kläder INGA KLÄDER HAR!
Det har inget med om någon i ens närhet är sjuk eller om en afrikansk unge är det, man måste tänka globalt.
Inte vi mot dom, det tillhör också det förgångna.

Vegetarian eller inte?

Vart vegetarian sedan 1989, har regnskogslänkar på den här bloggen och att en stam behöver mat betyder inte att de ska få fälla träd och sälja.
Isåfall kan jag gå ut och råna en bank om jag skulle vara hungrig. Ologiskt tänkande av de som vill sälja regnskog, som tur är har vissa länder totalförbjudit det, liksom mot avskjutningen av papegojor förr så har det behövts länge.
Innan försvarade man tjuvjägarnas rätt att skjuta vad de vill liksom dessa trädmarodörer tills stammarna själva fick nog och försvarade papgojor, apor och elefanter med sina egna gevär och sköt jägarna. Karma.

Päls eller inte?

Se ovan. DBF hällde färg över minkfarmen några mil härifrån i Storvik tills de kånkade och fick stänga igen, det är inte alltid så smart att släppa ut djur hursomhelst men fler och fler experter som är emot djurförsök jobbar idéellt med sådant nu. Statliga veterinärer som har hand om stora områden är oftast inte det minsta etiskt berörda av djurförsök eller pälshandel. Som tur är försvinner dessa byråkrater och djurälskare kommer i framtiden att ha deras jobb.

Regnskog eller inte?

Här förekom jag frågan återigen. Se ovan.

Kort kjol eller inte?

Det här var en debatt i USA kring 1999 då backlash boken om den aggresiva feminismen nådde ett bakslag som vissa här hemma i Sverige inte fattat än (Schyman, Skugge)...likaså kom boken av en författare som jag glömt namnet på nu, men han var man och fick ta mycket stryk när han påpekade dumheten av att bära miniskirt full kring midnatt utanför barer.
Och den boken var mest till för att rädda liv. Och det gjorde den.
Det finns en anledning till att CSI har fall där folk jagas och dödas om de gör motstånd, för att visa verkligheten och att folk lär agera smartare och inte försätta sig i situationer som att somna redlös i rännstenen.
Själv skulle jag inte vara mig själv efter en sådan händelse utan alltid undra vad som hände under blackouten men man måste också förstå att vissa människor är sociopater och samvetslösa (gäller både offer och förövare) och det är ofta snarlika människor som hamnar i dessa kategorier, och ibland båda.

Plastikoperationer eller inte?

Frågan är snarare att det är att svika den naturliga kropp man fötts med, men vad folk tycker ska ingen bry sig om, det finns inget större handikapp i världen än skönhet, efter år som webmaster där mången modell haft sida liksom musikgrupp, så ser man att det är många som lever ensam pga av att de är kända, som i en gyllene bur.
Det folk vill ha är tillika det de avskyr hos andra som att vara sugen på pizza och se någon äta en familjepizza själv likt svavelsticketjejen genom fönstret och sedan segna ner utanför restaurangen för att hittas av en folkhop. Avundsjuka är som Anton LaVey sa, något positivt, OM man använder sig av den för att förbättra sig själv ist.f. att stirra blint på sin idol eller förebild.

Legaliserad prostitution eller inte?

Har genomförts i Tyskland med gott resultat för statliga bordeller, mord gick ned grymt mycket i de röda kvarteren liksom de alltid gjort i Holland.
Hyckleriert kring Bodström återigen då VM gick i Tyskland "och vi kan inte vara med för vi kan inte stödja sådant" var droppen om man inte redan vetat vilken hycklare denna människa var. Hoppas boken floppar!
Sverige har sämre statistik vad gäller trafficking mm därför att vi eller de som styrt innan, hycklar med fakta och vill vara PK och vill synas göra något...men gjorde egentligen ingenting positivt som hjälpte hororna vilket var dom de skulle hjälpa, inte bara bilden av sig själv som hjälpande. Att somliga människor kan leva med sig själv...därför är alltid mediahoror värre än horor! För de är falska människor, en hora vet iallafall vad hon är (för det mesta) och hycklar inte, och är därför en bättre, ärligare människa.

Civilkurage eller inte?

Nej, ingripare riskerar mer än de hjälper, undantag finns naturligtvis, däremot skulle jag komma ihåg personen med mitt bildminne. De skulle inte kunna känna sig säker så länge de lever om jag var ett vittne eftersom jag är väääääääääääääääääääääääldigt långsint, man blir det med fotografiskt minne.

Får man skämta om allt?

Personer som Fredrik och Filip eller TV4s wannabe komiker har ju visat att liksom Luuk, när inget skämt finns kan man skämta om allt. Om det är kul verkar de inte bry sig om. Bra skämt blir alltid klassiska. Timing är allt. Lär av Leno.

Tvångsomhänderta eller inte?

Göra något mot någons vilja är att bli ett ytterligare problem i den människans liv.
Allrahelst om ingen lyssnar till människan i fråga om varför de mår dåligt. Det är ganska vanligt att man botar symptomen i Sverige, inte sjukdomen.
Men ändå klagas det på allt som är nytt och efterlängtat i landet, friskolor, privat sjukvård så inte människor dör i långa köer, polisen ska vi ju inte tala om. De är inga Hassel precis.

Ja det här blev ju en hel bok och bland de längsta inlägg jag skrivit men det var ju det rumptroll gillade med min blogg. Långa associationer som börjar med ett ämne för att övergå till ett överraskande nytt ämne, men som likt klassisk musik i variationer ändå hänger ihop symboliskt.

Hoppas jag har någon läsare kvar efter det här.
Ha en bra farsdag.
LPWJ 08/11/08Philosophy v1.0: Filosofi och Tintin
Philosophy v2.0: Tillståndet mellan Vaka och Sömn
Philosophy v3.0: Avatar+Man against Machine
Rumptrolls utmaning och förklaringar
Hanna Fridén
Isabella Lund
Jonny Elofsson

Weapons of Mass Demoralization:
metro II
AB
DN II
Exp

Bloggar om filosofi, samhällskritik, etik, djurrätt, vegetarian, prostitution, antijante

Intressant som en PI-dags tårtkant

Be well,
LordParzifal

4 kommentarer:

Ann sa...

Haha, ja, det blev en bok! =)
Som vanligt lika svårt att hänga med i alla tankegångar men ack så underhållande.
Lite kul att se hur otroligt olika utgångspunkter rent ideologiskt sätt vi har, en ändå kan ha svar som lutar i samma riktning.

Be Well, som du skulle sagt det!

L.Patrik W.Johansson sa...

Ja,
Ännu ett inlägg i 2500-teckens-klubben.
Be well är gammalengelskt och kunde ha använts på Kung Arthurs dagar (ja han är en riktig historisk person han med), ungefär som alla skrek Hail, efter för många ale(öl eller mjöd),eller hell(helgad varde) dig i norden.

Mest uppskattade fnulare just nu

Jah Hollis
Susanne
Bitten
Lina
whatthefuckdotcom
Anna
LordParzifal

En lista jag aldrig trodde jag skulle hamna på då jag inte ens synts på topp50 fast jag tycker jag är där hela tiden och läser nyligen.se, men som sagt, alldeles för mycket politik prioriterat på intressant/nyligen/bloggar osv Kultur verkar inte vara ägarens cup of tea! Därför är den ej heller opartisk som den borde vara som portal då bara de som skriver politik syns på knuff.se t.ex. och intressant.se.
Är jag en av fem nya inlägg så hamnar jag ytterst sällan på "bäst just nu" men t o m fem ynka rader om politik gör det, måste vara roboten som letar efter det.

Precis som Jesus så blir det visst inte fler än 11 lärjungar via feedburner trodde jag,
tur man har sökmotorn och google där många hamnar fel och kommer in på min sida, kanske de uppskattar den mest som "överraskning".
Andra hälften rasar ner från AB, antar de läser den på 5min och spenderar 45 min på min sida (får man hoppas)
jag har även (stolt) sett att jag nu har 4(!) läsare från Uppsala Universitet, även sett en från Göteborg och Umeå, så när de inte finner svaren där så finner de dem hos mig =) eller så är det så enkelt att vi intresserar oss för samma saker...och är det någonstans man "slår i böcker" som jag alltid gjort när jag inte vetat vad ett ord betyder t.ex. sedan barnsben så är det väl för siffran efter 16 på universitet!

De flesta läser ju ändå det nya på mainsidan så den här topplistan jag brukar göra varannan månad är ju egentligen helt obsolet, onödig så slipper ni slå i lexikon, och det säger ju en hel del om statistik över huvudtaget.

Så man tackar, prenumeranterna gick upp till 15 och jag som trodde tvärsom, hoppas det håller i sig (iaf en vecka) då jag mest skriver poesi eller lägger upp alla texter jag skrivit genom åren på nätet eller för band förr, men läsare verkar mest strömma hit när jag likt Thåström dissar systemet (vilket också kan vara kul, iaf läser jag det med mer humor och godare humör dagen efter).

Be well,
LordParzifal

Anonym sa...

Nu tar du upp så många centrala moralfrågor att t o m gubben fick inse sin begränsning - dags att låta pigga Lorder ta över!
Förr hade man ättestupan - ett sätt att få livet att fungera för de efterlevande men också ett sätt för de gamla att lämna livet på ett "värdigt" sätt (med den tidens norm).
Din far fick morfin i slutskedet - min far också. Han blev så avtrubbad att all kontakt försvann. Morfinet kortade förmodligen också hans liv med någon dag eller två. Det var jag tacksam för. Själv skulle jag gärna se att det finns möjlighet att testamentera omständigheterna sitt avslut.

L.Patrik W.Johansson sa...

Här ska inte tas över nånting, Gubben ligger förresten både etta på länkar hit och dit nu så nåt måste han ju göra rätt mer än att fota fina gamla dalabodar.
Påminner mig förresten om en tant som brukade måla av förfallna bodar över dalarna, hon var ytterst detaljerad och med i något konstprogram en gång i TV.
Dessutom håller jag på och moderniserar länkarna till textform utan avatar, men var inte orolig hedersstolen i de äldres råd finns kvar och nya stolar kring långbordet tillkommer med läsvärd underhållning.

Be well,
LordParzifal

;